В този си вид Бюджет 2023 е изпълним, но нека не

...
В този си вид Бюджет 2023 е изпълним, но нека не
Коментари Харесай

Милен Велчев: Бюджетът е разточителен, но няма да ни попречи за Еврозоната

" В този си тип Бюджет 2023 е осъществим, само че дано не забравяме, че и на следващия ден следва гласуването му на второ четене в пленарна зала. В бюджетна комисия са гласувани едни текстове, които през днешния ден беше декларирано, че няма да бъдат гласувани. Стана ясно, че финансовият министър не приема текстовете, гласувани в бюджетната комисия - тези, които се разграничават от плана на бюджета, само че стана ясно, че повече от тях ще бъдат прегласувани в пленарна зала в допустим тип за МФ ", каза бившият финансов министър Милен Велчев  Милен Велчев Милен Велчев е роден в София. Завършва интернационалните връзки във ВИИ „ Карл Маркс “ през 1988 в студиото на " Денят ON AIR ".

Според него това основава конспирация, само че въпреки всичко на следващия ден ще бъдем очевидци на окончателното решение.

" Малко евентуално е бюджетът да генерира още по-голям недостиг от 3-те % от Брутният вътрешен продукт, заложени в плана. Но това не го прави идеалния бюджет. С тези 3% недостиг в днешната икономическа обстановка той е разхитителен, не би трябвало в растяща стопанска система да си слагаме толкоз ниски цели. Би трябвало бюджетът да е уравновесен, в случай че не и с остатък, с цел да имаме запаси, които да употребяваме при неминуем предстоящ спад в стопанската система ", допълни Велчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е безапелационен, че не може бюджетът да се " кърпи " за сметка на финансовите разноски.

" Без финансови разноски страната не може да върви напред и да се развива. Тя има потребност от инфраструктура, национално съфинансиране. Правилно е напред да се върви със структурни промени, а заплатите би трябвало да порастват с инфлацията, че даже и по-бързо. Но това да не става за сметка на по-големи и по-големи разноски, защото този бюджет може би ще сложи връх по разноски като % от Брутният вътрешен продукт ", акцентира някогашният финансов министър.

Велчев е на мнение, че частният бранш изпитва ужасяващи проблеми с намирането на фрагменти.

Попитан дали е ясно от кое място ще дойдат приходите, които са на стойност 5 милиарда, той отговори:  " Те ще дойдат от доста направления. Една от тях е инфлацията, тъй като когато цените на стоките порастват, облагите на компаниите са рекордно високи, приходите също порастват. Един ден неизбежно ще стигнем до икономически спад. Това е моментът, в който страната би трябвало да се намеси с инструмента " бюджетен недостиг ". Сега би трябвало да икономисва, с цел да се приготви за това. "

Бившият министър счита, че на всички икономисти е било ясно е, че цените няма да паднат надолу.

" Това са популистки и добре звучащи тези. Но това скапва бюджетната дисциплинираност, основава изкривявания в стопанската система и от тези понижени ставки се възползват хората, които минимум имат потребност. На всички е ясно, че някои компании работят с по-голяма облага, техният бизнес е подобен, че не изисква спомагателни вложения ", добави Милен Велчев  Милен Велчев Милен Велчев е роден в София. Завършва интернационалните връзки във ВИИ „ Карл Маркс “ през 1988.

По думите му въпросът " Росенец " не е най-големият въпрос пред страната: " Концесията не би трябвало да се лишава просто по този начин, тъй като на страната по този начин ѝ е хрумнало. Ако съществуването на тази концесия опонира на настоящи европейски регламенти - тогава " да ", би трябвало да се отнеме. Но даже тя да бъде отнета, не го виждам като огромна покруса, пристанището ще продължи да работи. "

Велчев е безапелационен, че бюджетът, в този му вид, няма по какъв начин да е спънка за влизането ни в Еврозоната, даже ще помогне: " Това единствено по себе си не е задоволително, зависи и от настоящите данни за инфлацията. Не знаем в бъдеще какви ще са те. Има риск да бъдат по-високи, в сравнение с би трябвало и тогава би трябвало да забележим какъв е методът на Европейската комисия. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР